Az agyi érelmeszesedés kockázatai, komplikációi és kezelése

Az agyi érelmeszesedés nemcsak a demencia kialakulásában játszik jelentős szerepet, hanem agyvérzéshez, és más életveszélyes állapotokhoz is vezethet.

Az agyi érelmeszesedés kockázatai, komplikációi és kezelése

Az agyi érelmeszesedésről röviden

Az agyi érelmeszesedés egyik fő jellemzője a koleszterinből és más anyagokból álló plakkok felhalmozódása az agy vérellátását biztosító artériákban. Ezek a lerakódások szűkíthetik az artériákat, ami csökkentheti a véráramlást és súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve az agyvérzést is. Az agyi érelmeszesedés kialakulásának kockázatát olyan genetikai és életmódbeli tényezők fokozzák, mint például a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség, vagy a magas koleszterinszint.

A betegség korai felismerése nemcsak azért kritikus, mert jelentősen befolyásolhatja az agy egészségét, hanem azért is, mert szélesebb körű szív- és érrendszeri problémákat, köztük szívbetegséget vagy perifériás artériás betegséget is jelezhet.


Az agyi érelmeszesedés főbb kockázati tényezői

Az agyi érelmeszesedés nagyobb mértékben figyelhető meg idősek körében, ugyanis  kialakulásának esélye jelentősen nő az életkor előrehaladtával. A szívbetegségek családi előfordulása, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás és a mozgásszegény életmód szintén hozzájárulhatnak a kialakulásához. Bár az olyan kockázati tényezők ellen, mint például az életkor vagy a genetika sajnos semmit sem tehetünk, számos életmódbeli változtatás, köztük a dohányzással való felhagyás vagy a rendszeres testmozgás segíthet a kockázat csökkentésében.

Az agyi érelmeszesedés jellemző tünetei

Az agyi érelmeszesedés tünetei sok esetben csak akkor jelentkeznek, amikor egy vagy több artéria annyira beszűkül, hogy az agyszövetek nem kapnak megfelelő mennyiségű vért - aminek következménye lehet az átmeneti ischaemiás roham vagy az agyvérzés is. A hirtelen zsibbadás vagy gyengeség, különösen a test egyik oldalán, a zavartság, a nehézkes beszéd, látás, vagy járás, valamint az ismeretlen okból eredő súlyos fejfájás mind olyan tünetek, melyek esetén kulcsfontosságú szakemberhez fordulni a súlyos komplikációk elkerülése érdekében.

Az agyi érelmeszesedés főbb szövődményei

Az agyi érelmeszesedés jelentős egészségügyi kockázatot jelent és olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint például az alábbiak:

Agyvérzés

Az agyi érelmeszesedés egyik legsúlyosabb szövődménye, mely akkor fordul elő, amikor az agy egy részébe irányuló véráramlás hirtelen megszakad egy elzáródott artéria miatt. Az agyi érelmeszesedéssel járó plakkok közvetlenül hozzájárulnak ehhez az elzáródáshoz. Az agyvérzés tartós agykárosodást, hosszú távú rokkantságot, vagy akár halált is okozhat.

Kognitív hanyatlás

A krónikusan lecsökkent véráramlás idővel befolyásolhatja az agy működését, ami többek között memóriazavarokhoz, illetve az érvelési és ítélőképesség nehézségeihez vezethet. Ez a fokozatos hanyatlás jelentősen befolyásolhatja az életminőséget és a mindennapi tevékenységek elvégzésének képességét.

Demencia

A demencia a kognitív hanyatlás egy formája, mely ismétlődő, vagy súlyos agyvérzések, valamint az agyba irányuló véráramlás fokozatos csökkenésének következményeként is kialakulhat. Ez mélyrehatóbb zavarokat okoz a gondolkodásban, a memóriában és a viselkedésben is, befolyásolva az érintettek önállóságát és függetlenségét.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Az agyi érelmeszesedés kezelése és komplikációinak megelőzése jelentős életmódbeli változtatásokat foglal magában. A rendszeres testmozgás, a súlykontroll, a dohányzás abbahagyása és az alkoholfogyasztás mérséklése létfontosságúak. A stresszkezelési technikák, mint például a meditáció vagy a jóga, illetve a következők szintén hasznosak lehetnek:

Szabályozzuk a vérnyomást

A magas vérnyomás mind az érelmeszesedés, mind annak szövődményeinek egyik fő oka. A rendszeres ellenőrzés, valamit szükség esetén a megfelelő kezelés révén jelentősen csökkenthető az agyvérzés és egyéb érrendszeri panaszok kockázata.

Tartsuk kordában a koleszterinszintet

Az LDL koleszterin rendellenesen magas szintje hozzájárul a plakkok felhalmozódásához az artériákban. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás egyszerű módjai a koleszterinszint egészséges szinten tartásának, valamint az agyi érelmeszesedés és más rendellenességek megelőzésének.

Hagyjunk fel a dohányzással

A dohányzás és a vape által szervezetbe jutó káros anyagok nemcsak jelentősen növelik az érelmeszesedés kockázatát, hanem felgyorsítják annak progresszióját. Kimutatták, hogy a dohányzás abbahagyása számottevően csökkentheti ezeket a kockázatokat és javíthatja az általános szív- és érrendszeri egészséget.

Kezeljük a cukorbetegséget

A cukorbetegség növeli az érelmeszesedés és annak szövődményeinek kockázatát. A vércukorszint diéta, testmozgás és gyógyszeres kezelés révén történő szabályozása megelőzheti vagy késleltetheti az érelmeszesedés előrehaladását.

Járjunk rendszeresen orvosi ellenőrzésekre

A rendszeres orvosi ellenőrzések, illetve a szív- és érrendszer egészségének figyelemmel kísérése segíthet az esetleges rendellenességek korai felismerésében.

Folytassunk egészséges életmódot

A rendszeres testmozgás, a megfelelő alvás és stresszkezelés, illetve a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, jótékony zsírokban, és sovány fehérjékben gazdag étrend, valamint az egészséges testsúly fenntartása mind hozzájárulhat az alacsonyabb vérnyomáshoz, a jobb koleszterinszinthez és a vércukorszint hatékonyabb szabályozásához.

Étrendi tényezők és étrend-kiegészítők, melyek segíthetnek

Az egészséges étrend, illetve annak kiegészítéseként bizonyos kiegészítők alkalmazása kulcsfontosságú szerepet játszhat az agyi érelmeszesedés kezelésében. A következőkből megtudhatjuk, hogy hogyan támogathatjuk az érrendszer egészségét, és befolyásolhatjuk közvetlenül az agyi érelmeszesedés előrehaladását az étrend által! 

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak, különösen eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) formában jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében. Ezek a létfontosságú zsírsavak bőségesen megtalálhatók például a halolajban és a krill olajban, és jelentős mértékben képesek csillapítani a szisztémás gyulladást, mely az agyi érelmeszesedés kialakulásának egyik fő kockázati tényezője. Az omega-3 zsírsavak bizonyítottan csökkentik a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát a lipidprofilok, többek között a trigliceridszintek szabályozása révén. Az omega-3 zsírsavak segítenek a vér hígításában is, ami megakadályozza a vérrögök rendellenes képződését.

Ajánlott termék: Mannavita MegaKrill

Flavonoidok

A flavonoidok, mint például a kvercetin és a rezveratrol erőteljes antioxidánsok, melyek számos élelmiszerben megtalálhatók, beleértve a vöröshagymát, az almát, a szőlőt, a bogyós gyümölcsöket, valamint a vörösbort és a teát. A flavonoidok védelmet nyújtanak az érrendszer számára az endothel funkció, vagyis a vérerek tágulási és összehúzódási képességének javításával. A javított endothel funkció csökkenti a plakkok képződésének, ezáltal pedig az agyi érelmeszesedés kialakulásának a kockázatát. Ezenkívül ezek a vegyületek csillapíthatják az oxidatív stresszt is, tovább csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának esélyét.

Magnézium

A magnézium segít szabályozni a vérnyomást, támogatja a vérerek tágulását, ezáltal javítva a véráramlást, illetve csökkentheti a szívroham és az agyvérzés kockázatát. A magnézium étrendi forrásai közé tartoznak a leveles zöld zöldségek, a diófélék és a magvak, valamint a teljes kiőrlésű gabonák is. A kiegészítés előnyös lehet azok számára, akik nem fogyasztanak elegendő magnéziumot az étrendjükön keresztül.

D-vitamin

Kimutatták, hogy kapcsolat állhat fent az alacsony D-vitaminszint és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata között. A D-vitamin hozzájárulhat az általános szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez a vérnyomás és a gyulladások szabályozásával.

Ajánlott termék: Mannavira Manna-D

Q10 koenzim

A Q10 koenzim egy olyan antioxidáns, mely létfontosságú a sejtek energiatermeléséhez és a vérnyomás szabályozásához, illetve az endothel funkció javításával is támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Sajnos a gyakran alkalmazott koleszterincsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a szervezetben a Q10 koenzim szintjét, így a kiegészítés kulcsfontosságú lehet az ilyen gyógyszereket szedők számára. 

Chlorella

A chlorella alga egy valódi tápanyagbomba, amely több módon is hozzájárulhat az agyi érelmeszesedés megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Magas antioxidánstartalma révén hatékony az oxidatív stressz ellen, ami kulcsfontosságú tényező az artériás plakkok kialakulásában. A chlorella csökkentheti az LDL koleszterin és a trigliceridek szintjét, így közvetlenül befolyásolhatja az érelmeszesedés kialakulásának mechanizmusait. Emellett gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek enyhíteni az érrendszeri gyulladásokat, további védelmet nyújtva a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Ajánlott termék: Mannavita Chlorella Tabletta

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK507799/

https://link.springer.com/10.1007/978-1-46

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK218744/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK343489/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK556132/

​​https://academic.oup.com/35/17/1112/246

https://www.ncbi.nlm.nih.go/PMC7533760/

Fotók a megjelenés sorrendjében:

Kampus Production

Kampus Production

Gustavo Fring

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 845 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute