Mi az a glutation?
A glutation egy a sejtekben termelődő, kéntartalmú antioxidáns, melyet főként a glutamin, glicin és cisztein aminosavak alkotnak. A glutationra a szervezet minden sejtjének és szövetének szüksége van, hiszen számos testi folyamat lebonyolításához elengedhetetlen. Szervezetünkben a glutation termelődése az életkor előrehaladtával természetesen lelassul, de ezen kívül számos más tényező is vezethet túl alacsony glutationszinthez. Ezek közé tartozik például a helytelen táplálkozás, a stressz, az alváshiány, illetve egyes környezeti faktorok is. A glutation szintje bizonyos ételek és készítmények fogyasztásával fokozható, ám a mesterséges formában bevitt glutation fogyasztást követően rendkívül gyorsan lebomlik, ezért viszonylag kis mértékben hasznosul. De vajon miként védheti egészségünket a glutation, és hogyan fokozhatjuk szintjét eredményesen? Lássuk!
Csökkentheti az oxidatív stresszt
A szabad gyökök rendellenesen magas szintje és a gyulladásokért felelős oxidatív stressz számos betegség kockázatát növeli, illetve akár jelentősen súlyosbíthatja is azokat. Ezek közé tartozik például a cukorbetegség, a reumatoid artritisz, a cöliákia, a lupusz és a pszoriázis is. Tanulmányok szerint a glutation segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt azáltal, hogy befolyásolja a szervezet immunológiai válaszát, így nem csak a megelőzésben, hanem a kezelésben is segítségünkre lehet.
Enyhítheti a Parkinson-kór tüneteit
A Parkinson-kór egy gyakori, a központi idegrendszert érintő betegség, mely jellegzetes tünetei közé tartoznak a remegés és az egyensúly zavarai. Jelenleg nincs gyógymódja, ám a tünetek kezelhetők, és megfelelő terápiával az életminőség is javítható. Egy tanulmány szerint az intravénásan alkalmazott glutation enyhítheti a betegség olyan tüneteit, mint például a remegés és az izommerevség.
Fokozhatja a perifériás artériás betegségben szenvedők mobilitását
A leggyakrabban a lábakat érintő perifériás artériás betegség (PAD) esetén a felgyülemlett és lerakódott plakkok eltömítik az artériákat. A beszűkült artériák további panaszok kialakulásához vezethetnek, ezért a megfelelő kezelés kulcsfontosságú. Kimutatták, hogy a terápia részeként alkalmazott glutation fokozhatja a vérkeringést, ami csökkentheti a fájdalmat és javíthatja a betegek mozgékonyságát is.
A glutation néhány természetes forrása
A magas kéntartalmú élelmiszerek fogyasztásával elősegítjük a glutation termelését és emelhetjük annak szintjét a szervezetben. Ezek közé tartoznak a következők:
- sovány húsok, mint például a hal és a csirke
- tojás
- keresztes virágú zöldségek, köztük a brokkoli, a karfiol, és a kelbimbó
- allium zöldségek, például fokhagyma, a vöröshagyma, és a póréhagyma
- diófélék
- mandula
- hüvelyesek, köztük a bab és a lencse
- avokádó
- spárga
- búzafű
- alma
- banán
- grapefruit
- narancs
- őszibarack
- lenmag
- máriatövis
- kurkuma
- virágpor
- nemes sörélesztő
A fenti ételek mellett étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztásával is fokozhatjuk a glutation termelését és szintjét.
Ajánlott termékek:
- Mannavita Nyers Vegyes Virágpor
- Mannavita Nyers Búzafű Italpor
- Mannavita Nemes Sörélesztő Pehely + B12 + D3
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/supplements/glutathione/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC3267239/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22995213/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30342710/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK3869/
Fotó: Alesia Kozik