TÉMÁK, Kategóriák

Hogyan kezelik manapság az orvosok a mellrákot?

599
HOZZÁSZÓLÁS:

A mellrák kezelése a diagnosztizált stádiumhoz, a hormonális állapothoz és az életkorhoz igazodik. Függetlenül ettől az első helyen a műtéti kezelés áll.mellvizsgalat-ciszta-a-mellben-mellrak-emlorak-02

„A kisrnűtét” standard eljárássá vált: a daganatot az emlőt megtartva távolítják el. Átvizsgálják és az aktuálisan meglévő megtelepedésnek megfelelően megvizsgálják a hónaljárki nyirokcsomókat.

Csak igen nagy, vagy kedvezőtlen elhelyezkedésű csomók esetén kell az egész emlőt eltávolítani (mastectomla). A hosszú távú eredmények egyformán jók mindkét műtéti módszernél. Adatok vannak arra, hogy fiatalabb nőknél a műtétet a ciklus második felében kell elvégezni, akkor kevesebb a kiújulás.

A „kisműtét” után az emlőt besugarazzák. Mivel így csak a helyi, a műtéti területen fellépő kiújulást lehet megakadályozni, sok klinikán arra tértek át, hogy adjuváns kemoterápiát végeznek a távoli áttétek megelőzésére. A további kezelésre az életkor és a stádium alapján különféle ajánlások vannak.

Ha a nyirokcsomók nem érintettek

Ilyen esetekben eltérően folytatódik a kezelés. Egyre több onkológus végez adjuváns kemoterápiát, mások eltekintenek ettől. Fokozott kockázat esetén, pozitív receptorstátus mellett hormonellenes kezelést végeznek a kiújulások megakadályozására.

Ha a nyirokcsomók érintettek

A változó évek előtti nőknél majdnem mindig kemoterápiát végeznek. Vitatott, hogy hormonreceptor-pozitivitás esetén a hormonkezelés nem hozhat-e éppen jó eredményeket. Mindkét kezelést lehet kombinálni.

Ha 6-10 nyirokcsomónál több érintett, akkor legalább a fiatalabb nőknél egyre gyakrabban tanácsolnak nagydózisú kezelést.

A változókor után lévő nőknél (nyirokcsomó-érintettség esetén): a hormon-státustól függetlenül először is hormonkezelést kell kezdeni. Ha ennek ellenére visszaesés következik be, akkor a kemoterápiát lehet fontolóra venni.

Gyakran azonban mindjárt kemoterápiával kezdenek. A határt a változókor előtt és között általában 50 éves korra teszik.

Áttétes karcinóma

Ha az első kezelést követő években áttétek lépnek fel, akkor a kortól függetlenül először hormonkezelést kell megpróbálni. Sikeres elsősorban akkor lehet, ha hosszabb betegségmentes időszak telt el, ha lágyrész- és csontáttétekről van szó, ha az áttétek relatíve kicsinyek és a beteg hormonreceptor pozitív.

Azoknál a nőknél Is akiknek a receptorstátusa már kezdetben is negatív volt, várható a hormonkezelésre adott válasz, mert áttétek esetén a receptorstátus megváltozhat. A hormonkezelésre számos szer áll rendelkezésre, amit a kornak, reakciónak és a stádiumnak megfelelően lehet alkalmazni.

Kemoterápiát csak akkor kell elkezdeni, ha a betegek nem reagálnak a hormonkezelésre, vagy a daganat nagyon gyorsan növekszik és fenyegető szövődményektől kell tartani. Neves onkológusok nem tanácsolják a túl korai alkalmazását. Inkább árthat, különösen idősebb nőbetegeknél, akiknél lassú a betegség lefolyása.

A kezelést addig kell folytatni, amíg nem sikerül a tünetek enyhülését elérni. Ez többnyire három ciklus után következik be. Hosszabb kezelés alig ad jobb eredményeket.

További terápiás letehetőségeket kínál a regionális kemoterápia vagy a hyperthermia. Helyi recldívák esetén eredményesen alkalmazzák a photodynamlás kezelést a bonni Egyetemi Klinika orvosai.

Immunkezelés: miután számos érintettnél már a kórisme felállításakor mlkrometasztázis formájában apró daganat-megtelepedéseket lehet feltételezni emiatt a védekezőerőt fokozó kezeléseket már a műtét előtt el kell kezdeni, majd azt követően évekig kell folytatni, adott esetben daganatos vakcinációt kell végezni.

A kemoterápia Idejére szükséges az erősítő immunmoduláció a mellékhatások megelőzésére.

Életmód: a kiújulás kockázatát a zsírszegény étrend, a sok mozgás és a pszichés stabilitás csökkenti.

599
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]